Rutiner kring specialkost och individanpassad kost

För att en elev ska serveras specialkost måste eleven (vårdnadshavaren underskrift krävs för omyndig elev) ha fyllt i och lämnat in Specialkostblanketten tillsammans med läkarintyg (eller utdrag ur läkarjournal) till ansvarig i skolköket.

Specialkostblankett

Eftersom det i Stockholms stads kommunala skolor arbetar omkring 600 medarbetare med att varje dag laga cirka 100 000 luncher blir det svårt att individanpassa måltiderna så långt som många skulle önska.

Det finns elever som är i behov av medicinsk specialkost och en konsekvens av att skolmåltidspersonal förväntas hantera allt fler alternativa luncher är att elever som har dessa medicinska behov skulle kunna drabbas. Det är viktigt att se till att de måltider som serveras i stadens skolor är säker, näringsriktig och god för alla elever. Därav kravet på läkarintyg för att serveras specialkost.

Det krävs inget läkarintyg om man önskar vegetarisk kost eller inte äter fläsk. Däremot ska man i dessa fall lämna in Specialkostblanketten där man anger vilken kost man önskar. Detta för att skolan ska kunna beräkna antal portioner korrekt. Detta hjälper oss att se till att alla får äta den mat man önskar samtidigt som vi minskar matsvinnet.

Information om stadens riktlinjer och anvisningar för hantering av specialkost finns att läsa på stockholm.se.