El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation. Efter utbildningen ska det vara möjligt att direkt påbörja en yrkesbana eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Alla elever som går ett yrkesprogram har också möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under utbildningen i gymnasieskolan. För att uppnå detta krävs att eleven väljer att läsa de kurser i svenska och engelska som ger grundläggande högskolebehörighet. Till många högskoleutbildningar krävs det även särskild behörighet.

Elever som går programmet lär sig om produktion, installation och distribution av system för el, energi och vatten men också om el- och energiteknik, automation, dator- och kommunikationsteknik och IT-infrastruktur. Programmet lägger stor vikt vid arbetsmiljö och säkerhetsfrågor som standarder och informationssäkerhet.

Inriktning dator- och kommunikationsteknik

Poängplan för el- och energiprogrammet, inriktning dator och kommunikationsteknik

Vi erbjuder dig en utbildning inom datorteknik som omfattar dator- och nätverksteknik, webbutveckling, nätverksadministration och nätverksteknologi. Hos oss får du en modern praktisk utbildning i välutrustade laborations- och undervisningslokaler med utrustning från både Cisco (Networking Academy) och Microsoft. Utbildningen ger kunskaper om hur datorer fungerar, hur de kopplas till nätverk och hur du kan få dem att kommunicera. Du får också lära dig grunderna för programmering och webbteknik.

Programfördjupning (800p)

• engelska 6, 100p
  • matematik 2a, 100p
  • programmering 1, 100p
  • webbutveckling 1, 100p
  • servicekunskap, 100p
  • gränssnittsdesign, 100p
  • datorsamordning och support, 100p
  • nätverksteknologier, 100p

Efter genomgången utbildning kan du söka arbeten som:

• nätverkstekniker,
  • teknisk säljare,
  • supporttekniker
  • servicetekniker.

Du blir också behörig att söka yrkeshögskoleutbildningar. Vi erbjuder dessutom möjlighet, för dig som vill, att läsa deämnen som krävs för grundläggande högskolebehörighet.

Vi som arbetar på El- och energiprogrammet har som mål att du som elev under dina tre år skall utvecklas till en trygg, målmedveten, självgående individ, som vågar söka ny kunskap och har en strategi för ditt fortsatta yrkesliv. För att nå det målet arbetar vi, under din utbildning, kontinuerligt med projekt, som syftar till att ge fördjupad förståelse för din kommande yrkesroll och öka kunskapen om arbetsmarknaden. Du får även bra kontakt med företag i branschen.
Som ett avslutande moment på din utbildning genomförs ett gymnasiearbete, som skall visa att du är förberedd för det yrkesområde som gäller för din valda yrkesutgång.

I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket innebär att du arbetar praktiskt under handledning ute på företag i sammanlagt 15 veckor.

Inriktning elteknik

Poängplan för el- och energiprogrammet, inriktning elteknik

Vi dig en utbildning med orientering mot installation, nybyggnation, service och larm. Det här är en utbildning för dig som är intresserad av det eltekniska området och vill skapa bra förutsättningar för ditt kommande yrkesliv. Hos oss får du en modern och praktisk utbildning i välutrustade laborations- och undervisningssalar. Du får också bra kontakt med företag i branschen. Efter genomgången utbildning uppfyller du de behörighetskrav som branschen ställer för en fortsatt lärlingsanställning på företag. Du blir också behörig att söka yrkeshögskoleutbildningar. Vi erbjuder dessutom möjlighet, för dig som vill, att läsa de ämnen som krävs för grundläggande högskolebehörighet.

Programfördjupning (800p)

• engelska 6, 100p
  • belysningsteknik, 100p
  • servicekunskap, 100p
  • ellära 1, 100p
  • larm-, övervakningsoch säkerhetssystem, 100p
  • fastighetsautomation 1, 100p
  • distribuerade styrsystem, 100p

I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket innebär att du arbetar praktiskt under handledning ute på företag, i sammanlagt 15 veckor.